Patricia Akkermans

Praktijk natuurgeneeskunde - Nijmegen


Focus verleggen (een preview)

Een van de uitdagingen voor hoogsensitieve mensen in het werk is om in contact te blijven met zichzelf. De kwaliteit om (onuitgesproken) behoeften van anderen aan te kunnen voelen kan een valkuil worden waarin je je zelf verliest. Als je referentiepunt te vaak en te veel buiten je zelf ligt, kun je op een gegeven moment ook niet meer voelen wat jij nodig hebt in je werk. Je raakt overprikkeld en vermoeid. De stress loopt op.

Hoe verleg je je focus van buiten naar binnen als je in eerste instantie gericht bent op de behoeften en vragen van anderen? Hoe voorkom je dat een vraag van een ander bijna automatisch als een appèl voelt om te reageren en in actie te komen?

Train je zelf om stap voor stap je focus te gaan verleggen van buiten naar binnen. Om je referentiepunt te veranderen.

Je referentiepunt veranderen betekent anders gaan zien. Anders zien, is anders denken, is anders voelen, is anders gedragen.

En trainen betekent oefenen en fouten maken en soms weer vergeten. Vallen en opstaan. Het niet meteen goed hoeven doen is moeilijk als je perfectionistisch bent én niet onmogelijk. Lopen heb je immers letterlijk met vallen en opstaan geleerd. En dat heeft je perspectief enorm veranderd!

Hier alvast één[1] tip om je op gang te helpen je perspectief te verleggen naar binnen zodat je naar buiten toe kunt handelen vanuit jouw waarden.

Neem de tijd om weer in contact te komen met wat jij belangrijk vindt in je werk en laat dat je innerlijk kompas zijn.

Ik bedoel letterlijk tijd er voor nemen. Bijvoorbeeld ná een vakantie als je uitgerust en helder bent. Vóórdat je de mailbox opent en belangrijke en dringende zaken (van anderen) je aanvliegen. 

Zoek jouw manier om in contact te komen met je verlangen. Ga zitten, neem een bad, ga wandelen, mijmeren, mediteren, neem staartijd, ga met iemand praten. Trek er minimaal een dagdeel voor uit.

Neem tijd om in jezelf twee of drie belangrijke focuspunten te laten opkomen.

Stel je zelf de vraag wat je kunt doen (en nu niet doet) dat een enorm positief effect op je werk zou hebben als je het regelmatig zou doen. Dat kan van alles zijn.

Zelf heb ik een lijstje van dingen die mijn focus zijn in werken met mensen en projecten. Daar staan zaken op als vrijheid van handelen kunnen hebben binnen gestelde kaders of een combinatie van menselijk contact en alleen zijn/werken.

Bouw vervolgens reminders in op een werkdag om je eraan te herinneren wat je focus is. Een uitstekende plek om je te helpen resetten door de dag heen is bij een bezoek aan het toilet. Ben je nog bezig vanuit je referentiepunt? Of ligt dat inmiddels buiten jezelf? Haal diep adem en pak je focus terug. En laat dát de meetlat zijn waarlangs je beslissingen en acties legt.

 

 

[1] Bron en inspiratie;  Stephen Covey, de zeven eigenschappen van effectief leiderschap.