Patricia Akkermans

Praktijk natuurgeneeskunde - Nijmegen


Zelfhulp in een notendop

De onderstaande tips en aanwijzingen om dichter bij jezelf te blijven of (terug) te komen zijn kort en algemeen geformuleerd. Tijdens een persoonlijke sessie worden deze door mij altijd begeleid en op maat gemaakt. Uiteraard is deze lijst ook niet volledig!

 

De zonnevlecht oefening>

Je zonnevlecht, derde chakra of plexus solaris zit net iets boven je navel. Het is je krachtcentrum van waaruit je je IK naar buiten kunt brengen, het is de zetel van je persoonlijkheid. Via je zonnevlecht kunnen ook veel negatieve invloeden naar binnenkomen en je kracht ontnemen of je onderuithalen. Je kunt leren dit krachtcentrum te beschermen.

Ga goed rechtop zitten met je beide voeten op de grond. Leg je linkerhand op je rechterhand (of andersom) iets boven je navel en adem rustig in en uit. Voel je buik opbollen bij inademen en weer plat worden bij uitademen. Visualiseer dat je een beschermend gouden (of anderkleurig) schild op je zonnevlecht legt. Dit helpt je te veel invloeden van buitenaf te filteren.

Voor HSP-ers heel makkelijk en onopvallend te doen in bijvoorbeeld vergaderingen en gesprekken waar veel mensen aanwezig zijn.

Kijken naar jezelf als naar natuur en natuurlijke processen >

Observeer een natuurlijk proces zoals ontluikende frisgroene blaadjes, bloeiende bloemen, de levenssappen die nu in ruime mate door de natuur vloeien. Hoe makkelijk de natuur bloeit en ook weer loslaat en afsterft. Eb en vloed, geven en nemen. Hoe alles zijn natuurlijke tijd heeft en neemt van ontkiemen en groeien. Zie dat zaaien alleen niet genoeg is, dat je kiemkracht ook moet verzorgen en koesteren om dát naar boven te halen wat er in potentie zit.

Bedenk je dan dat de mens en het menselijk lichaam ook natuur is, jij dus ook. Kun je een parallel zien tussen dat wat je observeert in de natuur en in je zelf?

Tot welk natuurlijk proces of (wat concreter) tot welke bloem of boom voel je je aangetrokken? Welke eigenschappen heeft deze? Herken je die in jezelf?

Alles heeft zijn/haar natuurlijke tijd.

Stap voor stap worden dingen geleerd en soms moet je ook in het diepe springen!! >>

 

Wegstappen van gedachten en emoties >

Als je last hebt van bepaalde gedachten of emoties bedenk dan dat je deze hebt. Je bent ze niet.

Leg iets voor je neer op de grond (bijv. een kussen) en stel je voor dat het kussen de gedachten en emoties zijn waar je je nu teveel mee identificeert. Maak nu ruimte tussen jou en de gedachte of emotie door bewust een stap achteruit te zetten. Laat de gedachte of emotie daar voor je liggen. Stap steeds verder achteruit totdat je voelt dat er ruimte is gekomen tussen jou en de gedachte of emotie en je er los(ser) van bent.

 

Inzetten van muziek >

Luister muziek die je kalmeert of in een rustige stemming (terug)brengt. Zoals deze die ik zelf erg mooi vind en bijna een mantra vind om weer in contact te komen met je Zelf.

 
Belangrijke aandachtspunten op een dag >

Bouw dagelijkse een paar checkpoints in (bijvoorbeeld door op je computer een melding te laten verschijnen of bij een bezoek aan het toilet).  Adem diep in naar je buik en voel je voeten :

1. Hoe denk je nu, op dit moment, over jezelf. Zit je in een negatieve spiraal of in een positieve stemming?

2. Vervang negatieve gedachten door mildere gedachten over jezelf.

 

Loopmeditatie of zitmeditatie doen >

Loopmeditatie kan overal. Lange gangen zijn daar uitermate geschikt voor of in de natuur. 10 minuten per dag kan al een hoop veranderen, je kunt zo bijvoorbeeld negatieve gedachten uitbannen en meer vrede in je zelf vinden >>

 

Terug naar het midden, weg van ‘denken’ >

Bij heftige gevoelens kun je jezelf trainen in het midden terug te komen, door niet op te gaan in emoties of gedachten én het ook niet te onderdrukken. Terug naar het centrum van je lichaam, je buik. Adem daar naar toe.

Als ik mezelf betrap op meegaan in negatieve emoties of gedachten dan zeg ik tegen mezelf “ dit is denken” en ga ik weer terug naar het midden, adem in en adem uit. Steeds weer.

Dit geldt ook voor heftige positieve emoties, maar daar hebben we meestal geen last van, maar ook dat is “denken”, namelijk je eigen spinsels creëren die niet waar zijn en ons doen lijden.

 

Voeding >

Aandacht geven aan 'voeding'. Innerlijke voeding en uiterlijke voeding. Wat voedt jou, wat doet jou en jouw lichaam goed, zowel innerlijk als uiterlijk, figuurlijk en letterlijk. Proef het eten ook bewust. Voel de smaak, de structuur ervan in je mond. Neem dus een maal-tijd!

 

Moeder aarde draagt je >

Op blote voeten lopen zowel binnen als buiten en voelen hoe moeder aarde je draagt. 

 

Mocht je naar aanleiding van deze tips een persoonlijk sessie willen afspreken, ook wandelcoaching is mogelijk, dan kun je me mailen patricia AT patricia-akkermans DOT com

 

Hartelijke groet en tot de volgende keer,

Patricia Akkermans