Patricia Akkermans

Praktijk natuurgeneeskunde - Nijmegen


Er is geen betere weg dan jouw eigen weg




Wat is jouw verhaal?

Welke rol speel jij in jouw verhaal?

Mijn verhaal ligt ten grondslag aan wie ik nu ben, waar ik voor sta, waar ik voor ga en wat ik door wil geven aan de wereld.

Mijn verhaal is de bosgrond waarop ik loop. Het is het bos zonder pad waarin ik zelf mijn weg zoek. Iedere stap is mijn stap en ik maak mijn eigen weg. Die weg is altijd goed, want het is mijn weg. Het is een weg met tegenslagen, successen, vallen en altijd één keer meer opstaan.

Uiteindelijk kom ik thuis. Thuis bij mezelf.

Soms vallen allerlei stukjes van het verhaal op zijn plaats. Onlangs heb ik een artikel geschreven over heling na seksueel misbruik. Dat is de grondstof/ de ervaring waarmee ik het moet doen dit leven, maar er zijn meerdere ervaringsverhalen die je er ook voor in de plaats kunt lezen. Het gaat me niet om mijn verhaal, maar om de aansporing om met jouw verhaal en jouw ervaringen er jouw leven van te maken. Leef!

Cultuurfilosoof Joseph Campbell ontdekte een universeel patroon in alle mythes en sprookjes, verhalen, in veel films en boeken. Het grondpatroon in alle grote wereldverhalen gaat over het  ego- ‘ik’ dat reist via een aantal stappen naar zelfverwezenlijking. Campbell noemde het de mythe van alle mythes, ‘de held met de duizend gezichten’. Het wordt ook vaak ‘the hero’s journey’ (de reis van de held) genoemd.

In ieders leven zit een heldenreis verborgen. Het doel van deze reis is dat je meester wordt over twee werelden, over de wereld van binnen en buiten. Dat je binnenkant en je buitenkant in overeenstemming zijn met elkaar. Dan leef je als wie en wat je diep van binnen in wezen bent.

De gouden boeddha, audio verhaaltje, ruim 2 minuten. Klik op de foto


Ik ben gefascineerd en geïnspireerd door het patroon van de reis van de heldin. Hoe mooi zou het zijn in de wereld als steeds meer mensen zouden leven als wie en wat ze van binnen in wezen zijn? Als we wakker worden, onze beschermlaag wegbikken en voelen dat we leven.

In de komende nieuwsbrieven neem ik je mee op de etappes van de reis van de heldin. Ik nodig je uit om mee te lezen en om bij jezelf na te gaan hoe het staat met jouw heldinnenverhaal.

Het verhaal bestaat uit drie fasen: afscheiding, transformatie en re-integratie, in zeven etappes.



Fase 1: afscheiding

Je persoonlijke verhaal begint op de dag dat je geboren wordt in deze wereld. Afhankelijk van waar je in gelooft kom je in deze wereld met of zonder bagage. Je levensreis is begonnen. We groeien op in een sociale gemeenschap die ons vormt en ons kneed. We passen ons aan en dat is van levensbelang want in het begin van ons leven zijn we afhankelijk van anderen. We passen ons over het algemeen zo totaal aan dat we vergeten zijn wie we zelf zijn. Hieronder mooi weergegeven in een twee minuten durende parabel uit de docufilm  ‘Finding Joe’. Het is Engelstalig, maar goed te verstaan en de beelden spreken ook voor zich.Klik op:

De parabel van de tijger die opgroeit tussen de lammetjes- 

Helaas zijn veel mensen niet bezig met hun persoonlijke of spirituele ontwikkeling. Er zijn heel veel consumerende burgers die binnen de gevestigde orde hun leven leiden. Veelal onbewust als in een soort massahypnose. Onbewust gehouden door de vele prikkels die we tot ons krijgen. Veel mensen zijn zo overprikkeld dat ze murw en tam zijn en op de automatische piloot hun dagen doorkomen.

Zo kunnen we belanden in een baan die niet bij ons past, omdat we de opleiding hebben gevolgd die onze ouders wilden. Of we hebben een partner die niet goed bij ons past omdat we eigenlijk getrouwd zijn met de verwachtingen van anderen. Niet meer wetend wie ze in wezen zijn.

De roep tot avontuur of het ontwaakt verlangen

Op enig moment in ons leven krijgen we allemaal een roep tot avontuur. Dit kan komen in de vorm van een helder inzicht, maar ook als een mokerslag. Het kan voortkomen uit een crisis in je leven zoals bijvoorbeeld bij ziekte, een scheiding of een ander soort verlies. Iets wat je normale leven op zijn kop zet. Dit zie ik veel om me heen gebeuren.

Soms voelt het misschien wel als een roeping. Je wordt geroepen naar een ander leven, naar een betere versie van jezelf.

Een of andere gebeurtenis kan een verlangen opwekken. In ieder van ons schuilt ergens een diep verlangen zichzelf te zijn.

In het Chinees bestaat het woord crisis uit twee karakters: gevaar en kans.

Crisis is gevaar én een kans. Wat doe jij met een crisis?

Voel je je slachtoffer van je genen, je opvoeding, je ouders of je omstandigheden? Leg je de verantwoordelijkheid van je leven bij anderen neer: “Zeg jij maar wat ik moet doen”. Of neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen verhaal, voor je eigen leven?

De heldin van haar eigen verhaal neemt die verantwoordelijkheid. Dit betekent dat je mogelijk delen van je oude leven los moet laten. Dat kan zichtbaar worden op verschillende manieren. Je kunt mensen in je leven los gaan laten, je kunt je werk over een andere boeg gaan gooien, je kunt oude patronen los gaan laten.

Een uitspraak van Campbell hierover:

“We must be willing to get rid of the life we’ve planned, so as to have the life that is waiting for us”

Je neemt jezelf wel mee. Een deel van wie je bent is ontstaan door ervaringen in je leven. Kun je van jouw levensgeschiedenis de brandstof maken om je leven te verbeteren?


Volgende keer ‘de overwinning van weerstanden’ en ‘magische helpers langs de weg’

Verwacht eind december.

Wil je persoonlijke ondersteuning bij je eigen transformatieproces, kijk dan eens of ik jou wat te bieden heb. Elke nieuwsbrieflezer krijgt bovendien eenmalig 10% reductie op een consult of een programma.

Meer weten, klik hier.