Patricia Akkermans

Praktijk natuurgeneeskunde - Nijmegen


Kun je een betere versie van jezelf zijn?

Als heldin van je eigen verhaal neem je verantwoordelijkheid voor je eigen leven en gaat op avontuur. Je verlangt er naar je zelf te zijn. Je verlaat de vertrouwde omgeving. Dit betekent dat je delen van je oude leven los zal laten. Dat kan zichtbaar worden op verschillende manieren. Je kunt mensen in je leven los gaan laten, je kunt je werk over een andere boeg gaan gooien, je kunt oude patronen los gaan laten. Of alles tegelijk. Het kan zelfs voelen als een crisis waarin je op een bepaalde manier doodgaat. Dat klopt ook: je oude zelf gaat dood. Dat kan behoorlijk beangstigend zijn. 

"We moeten bereid zijn om het leven los te laten dat we plannen om het leven te leiden dat op ons wacht", zei Joseph Campbell.

Maar waarom zou je dat doen? Dat is een terechte vraag. Als antwoord kan ik je mijn mening daarover geven. Deze mening is gebaseerd op ervaringen in mijn eigen leven en in dat van anderen. Ik lees het ook in tal van boeken en hoor het in de lessen van spirituele meesters.

Ik ben er van overtuigd dat ieder van ons unieke zijnskwaliteiten heeft waarmee jij de wereld mooier kunt maken en een betere plek om te leven. Er wordt op gewacht. Die invloed met jouw zijnskwaliteiten hoeft niet groots en meeslepend te zijn, het kan zich ook in kleine kring afspelen. In mijn overtuiging nodigt het leven je uit om jouw unieke Zijn tot uiting te brengen. Als je helemaal je zelf bent dan voel je je het meest levend.

Je bent het niet verplicht. Het is maar wat je wilt. Misschien wil je liever leven op de manier zoals je nu doet (al voel je ergens dat het beter kan) en is dat prima voor je.

Vraag je eens af. Prikkelen verhalen uit boeken en films jou waarbij de hoofdpersoon een betere versie van zichzelf wordt door het avontuur aan te (moeten) gaan? Zoals bijvoorbeeld in films als Star Wars, Harry Potter, The Wizard of Os, The Matrix, Whale Rider? In boeken als bijvoorbeeld de Alchemist, The Lord of the Rings, Alice in Wonderland? Bepaalde sprookjes of mythes?

Het zijn archetypen die geactiveerd worden en die resoneren met dat deel van jou dat nu (nog) niet of onvoldoende geleefd wordt. 

Aan jou de keuze om een transformatieproces aan te gaan. Het is jouw keuze zolang je een keuze hebt en het leven je niet katapulteert naar een ander leven. Dat ook weleens gebeurt met mensen. Denk hierbij aan ernstige verlieservaringen zoals dood, scheiding, baanverlies, ziekte of ongelukken waarbij je leven totaal op zijn kop wordt gezet en je gedwongen wordt om in beweging te komen.

Overwinnen van weerstanden

Je ontmoet zeker weerstand in deze fase. Allereerst je eigen weerstand tegen verandering. Je weet wat je hebt, ook al is het onbevredigend en onvervullend, het is voorspelbaar en daarmee ook op een bepaalde manier veilig. Allerlei 'ja-maars' vullen je hoofd. En je hebt steeds argumenten om de 'ja-maars' te rechtvaardigen. Dat is de reden dat veel mensen steeds weer in dezelfde (destructieve) cirkels blijven ronddraaien zoals na een geweldadige jeugd opnieuw geweldadige partners aantrekken bijvoorbeeld. Of in een onbevredigende baan blijven omdat het wel financiële zekerheid geeft. Of in een huwelijk blijven omdat het een bepaalde levensstandaard met zich meebrengt. Of niet hun jeugdtrauma aanpakken omdat ze zich niet voor kunnen stellen hoe het leven dan kan zijn.

Je stelt beslissingen uit om iets anders van je leven te maken en voor je het weet is er wéér een jaar voorbij. Het valt zeker niet mee om in de wereld van vandaag waarin we voortdurend door de waan van de dag worden beziggehouden en we de druk voelen om in bedrijvig Nederland mee te draaien. Om in deze hectiek te voelen en te handelen naar "STOP, dit wil ik niet, ik kan beter, ik wil beter, ik wil mijn leven leiden."

Er zijn altijd duizend en één redenen om niet aan jouw avontuur te beginnen.

Je ontmoet ook weerstanden in je omgeving. We zijn geconditioneerd om niet op te vallen, om gewoon mee te doen. Door boodschappen als 'doe dit' en 'doe dat niet' of het nu hardop of niet hardop wordt uitgesproken door onze omgeving. Je wordt 'bedreigd' met uitstoting "Wie denk jij wel dat je bent!", "Dat kun jij toch niet" of "wie voor een dubbeltje is geboren.." 

Je weerstanden appeleren aan een gevoel van eenzaamheid. Dat is vaak reden voor mensen om geen persoonlijke transformatie aan te gaan.

Soms moet je flink tegen je eigen sociale milieu ingaan om jouw leven te leiden, zoals je kunt zien in dit onderstaande fragment uit de film Billy Eliot, over een jongen uit een Engels arbeidersmilieu in de jaren 70 die balletdanser wil worden. Het fragment is Engelstalig en duurt 2,5 minuut. 

Wat maakt jou uniek?

Je innerlijke verlangen om je zelf te zijn hangt samen met jouw uniciteit. Misschien weet je wel wat jou uniek maakt. Veel mensen weten niet meer wat hun unieke zijnskwaliteiten zijn. Ze zijn verloren gegaan in het opgroeien en aanpassen. Hier zijn wat aanwijzingen om die van jou te ont-dekken.

Wat deed je als kind het liefste van alles? Misschien was het iets waarvoor je je schaamde en wat je niemand wilde laten weten. 

Wat maakte jou anders in jullie gezin? Waarin was je of ben je een buitenbeentje? 

Als geld geen probleem zou zijn, wat zou je dan het liefste doen van alles?

Waarin kun jij helemaal opgaan, zodat uren minuten lijken?

 

Het antwoord op de bovenstaande vragen geeft aanwijzing voor jouw unieke zijnskwaliteiten. Als je ze weet, gebruik ze dan, zo vaak mogelijk. Het gaat verder dan je hart volgen of je dromen volgen. Het ligt nog dieper in jou. Het valt samen met wie jij in wezen bent. Het geeft een gevoel van gelukzalige eenwording met alles om je heen. Dat is vaak geen makkelijke weg.

Zie hieronder een kort filmpje van de Vrije Denkers- Je wordt geen held door normaal te zijn.

 

Hulp en magische helpers

Als je besloten hebt om je verlangen te volgen, ondanks weerstand of angst voor eenzaamheid of als het leven je een zetje daartoe gegeven heeft, verlaat je de comfortzone. Sta er niet van te kijken dat er wonderlijke dingen kunnen gebeuren. Dingen die je voor die tijd niet had kunnen zien aankomen.

Laat verwachtingen los over hoe een en ander zal gaan lopen en er uitziet. Het aangaan van je avontuur betekent ook het donkere bos betreden, daar waar geen pad is. Het is niet-weten.

Mijn moeder zegt weleens: "Je kunt de werkelijkheid niet bedenken." En hoe waar is dat al meer dan eens in mijn leven gebleken. 

Er komt zeker hulp op je pad:

mensen: bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe betekenisvolle ontmoetingen, begeleiders op je levensweg, oude vrienden/bekenden die weer in je leven komen.

gebeurtenissen: je zet voet uit je comfortzone dus er gebeuren andere dingen dan die je gewend was.

ontdekkingen: zoals bijvoorbeeld eigenschappen die je niet wist dat je ze had, activiteiten die je intens voldoening geven, creativiteit die loskomt.

Er openen zich deuren waar eerst een muur voor je was.

Er gebeuren wonderlijke dingen die we kunnen omschrijven als magisch toeval of synchroniciteit. Zaken lijken op een wonderlijke manier met elkaar samen te vallen.

Energetisch bekeken komt dat omdat jij resoneert met de trilling van jouw wezen en het hele universum resoneert met je mee. Jouw levensenergie is dezelfde levensenergie die door alles heen stroomt. Als je daar helemaal contact mee maakt kun je voelen dat je verbonden bent met alles om je heen. 

 

In de volgende nieuwsbrief schrijf ik over de volgende etappes die je tegen gaat komen, angst en beproeving.

Wil je persoonlijke ondersteuning bij je eigen transformatieproces, kijk dan eens of ik jou wat te bieden heb. Elke nieuwsbrieflezer krijgt bovendien eenmalig 10% reductie op een consult of een programma.

Meer weten, klik hier.