Patricia Akkermans

Praktijk natuurgeneeskunde - Nijmegen


Hoe vaak heb jij op de drempel gestaan? 

Na de fase van afscheiding komt de fase van transformatie of initiatie.

Je kunt alleen spreken van transformatie of initiatie als je oude zaken echt hebt achtergelaten. Je verlaat je comfortzone. Net als een slang die vervelt dien je je oude huid los te laten. 

Veranderen van gedrag als uiterlijke aanpassing op je omgeving is op zichzelf geen transformatieproces. Je leven een beetje veranderen is geen transformatie in de zin waar ik het hier over heb. Echte transformatie komt van binnenuit. Je gaat het onbekende tegemoet. Hierdoor verandert niet alleen je gedrag, maar je hele perspectief verandert: op jezelf, op je directe omgeving en op de wereld.

​Je bent op weg gegaan, weg van het oude en het nieuwe is nog niet aangebroken. Het is donker, je bent onzeker, je weet niet waarheen het pad leidt. Hierin kom je angst tegen en beproevingen.

 

Het is een cruciale periode in je leven. Als je bijvoorbeeld je baan opzegt of verliest, gaat scheiden, moet verhuizen, in therapie gaat, misschien zelfs meerdere dingen tegelijk, dan kom je angst tegen. Je zit in een crisis. Je komt je diepste angst tegen en die is voor iedereen anders. Ik noem er een paar:

Angst om gek te worden of om voor gek verklaard te worden, angst om alleen te blijven, angst om eenzaam te zijn, angst voor de dood, angst om te leven, angst om op te vallen, angst om een grijze muis te zijn, angst voor succes, angst om te falen, angst om niet goed genoeg te zijn, angst om te schitteren. Ook angst voor woede en verdriet of de diepte van je eigen gevoelsleven.

Grote diepgaande levensveranderingen kunnen paniek veroorzaken. Hyperventilatie of paniekaanvallen kunnen in deze fase voorkomen. Goed leren gronden, eventueel met behulp van een mentor of begeleider die je door deze fase van het proces heen kan leiden, is heel ondersteunend. Dat heb ik zelf zo mogen ervaren op mijn eigen reis.

Omwille van deze diepe angst, in verhalen vaak gesymboliseerd als de draak die verslaan moet worden, beginnen mensen vaak al niet eens aan een transformatieproces, ze draaien om en lopen hard weg. Ze projecteren de angst, in de vorm van iets of iemand, buiten zichzelf. 

Hoe kun je omdraaien herkennen?

Je ziet dit terug bijvoorbeeld in het mislukken van een huwelijk volledig aan een ex-partner (blijven) wijten (en vervolgens een zelfde soort man/vrouw aantrekken). Je ziet het ook terug bij bijvoorbeeld in therapie gaan voor een bepaald probleem en niet echt doorpakken, maar afhaken als puntje bij paaltje komt (en bij de volgende coach/therapeut weer opnieuw beginnen). Veel voorkomend voorbeeld is om steeds weer de schuld van je tegenslagen/problemen aan je ouders of opvoeding te bijven wijten (ook als mensen zelf al 40 plus zijn).

Hoe je met levensveranderende periodes omgaat is hoe dan ook altijd jouw keuze. Ben je tevreden zoals het is, kabbel je voort? Of voel je een diep verlangen naar anders? Zeg eens:

Hoe vaak heb jij op de drempel gestaan van een grote stap in het onbekende en ben je omgedraaid?

 

Het gaat soms ook over vertrouwen. Heel mooi weergegeven in deze prachtige 3 minuten durende bewegingsclip van Cirque de Soleil. 

 

Er wordt in deze fase moed van je gevraagd. Moed om ondanks angst door te gaan, om te doen waarvan je diep van binnen voelt dat dát is wat je moet doen.

Een heldin is iemand die ondanks angst toch doorgaat omdat ze diep van binnen weet dat ze een rijker en gelukkiger leven kan leiden. Het gaat hier niet om geld, ze kan economisch aan de grond zitten en toch een rijk en gelukkig leven leiden. Die rijkdom kan niemand haar afnemen.

Het is juist een goed teken als je je erg oncomfortabel voelt want je bent immers uit je comfortzone gegaan!

Door stap voor stap je angsten aan te kijken en te zien dat ze een deel van jou zijn geef je de strijd ermee op. Je gaat zien en voelen dat zogenaamde negatieve gevoelens een deel van jou zijn. Je bouwt kracht op door je angsten aan te kijken en er stap voor stap aan voorbij te gaan. Je gaat jezelf steeds meer waarderen.

Hierdoor word je rijp voor heling en vervulling, want er ligt altijd een geschenk op je te wachten.

Hierover meer in in mijn volgende nieuwsbrief in het vierde en laatste deel van 'Je bent de heldin van je eigen verhaal'.

 

Wil jij persoonlijke begeleiding bij jouw transformatieproces, kijk dan eens naar mijn begeleidingsaanbod Leef! Dit traject is geschikt voor een specifieke groep vrouwen. Herken jij jezelf hierin? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.