Bijna vakantie en doodmoe?
Lies werkt in het beroepsonderwijs en is de laatste weken bekaf. "Pff, het lijkt wel of het ieder jaar erger wordt", verzucht Lies. "Ieder jaar weer meer werk dat af moet, steeds meer vragen van collega's. Ik ga ieder jaar vermoeider de vakantie in."
Dat is heel vervelend voor Lies, ze geeft veel van haar energie weg en dat hoeft niet perse.
In deze tijd van het jaar als het hoogzomer is staat je eigen energiepeil ook op zijn hoogst. Althans,.... dat zou zo natuurlijkerwijs horen te zijn. Maar hoeveel mensen lopen nu net als Lies op hun laatste endjes voor de vakantie? Alle energie wordt opgebruikt om aan deadlines te voldoen. Vaak ook nog deadlines die voor anderen belangrijk zijn of die door anderen gesteld zijn. Ik herken het zeker van mezelf toen ik nog in het onderwijs werkte. Merk jij het ook?
Lies is heel sensitief en serieus in haar werk, dat maakt haar een fijne zorgzame en loyale collega. Een van de uitdagingen voor hoogsensitieve mensen in het werk (en daarbuiten) is om in contact te blijven met zichzelf. De kwaliteit om (onuitgesproken) behoeften van anderen aan te kunnen voelen kan een valkuil worden waarin je je zelf verliest. Als je referentiepunt te vaak en te veel buiten je zelf ligt, kun je op een gegeven moment ook niet meer voelen wat jij nodig hebt, in je werk bijvoorbeeld. Je raakt overprikkeld en vermoeid. De stress loopt op.
Hoe verleg je je focus van buiten naar binnen als je in eerste instantie gericht bent op de behoeften en vragen van anderen? Hoe voorkom je dat een vraag van een ander bijna automatisch als een appèl voelt om te reageren en in actie te komen? Of zoals Lies zegt dat een vraag via de email aan álle collega's al voelt als een verzoek aan haar persoonlijk. Ze heeft al gereageerd voor ze het in de gaten heeft en daarmee nog meer werk op haar bord geladen.
Lies traint zich om stap voor stap haar aandacht te gaan verleggen van buiten naar binnen. Om haar referentiepunt te veranderen.
Je referentiepunt veranderen betekent anders gaan zien. Anders zien, is anders denken, is anders voelen, is anders gedragen.
En trainen betekent oefenen, soms weer vergeten en fouten maken. Zoals Lies die natuurlijk toch nog weleens 'Ja' zegt waar ze eigenlijk 'Nee' zou moeten zeggen. Maar dan herstelt ze het en geeft het probleem terug aan de eigenaar. Met vallen en opstaan nieuw gedrag aanleren. Het niet meteen goed hoeven doen is moeilijk als je perfectionistisch bent én tegelijkertijd is het toch niet onmogelijk. Lopen heb je immers letterlijk met vallen en opstaan geleerd. En dat heeft je perspectief enorm veranderd!
Hier alvast ook een tip voor jou om je na de vakantie op gang te helpen je aandacht te verleggen naar binnen >>
Neem de tijd om weer in contact te komen met wat jij belangrijk vindt in je werk (en daarbuiten) en laat dat je innerlijk kompas zijn.
Ik bedoel letterlijk tijd er voor nemen. Bijvoorbeeld ná de zomervakantie als je uitgerust en helder bent. Vóórdat je de mailbox opent en belangrijke en dringende zaken (van anderen) je aanvliegen.
Zoek jouw manier om in contact te komen met je verlangen, met wat jij belangrijk vindt. Ga zitten, neem een bad, ga wandelen, mijmeren, mediteren, neem staartijd, ga met iemand praten. Trek er in ieder geval minimaal een dagdeel voor uit om in contact te komen met je binnenste voordat je je weer stort in je werkend leven.
Stel je zelf de vraag: wat kan ik doen (en doe ik nu niet) dat een enorm positief effect op mijn werk zou hebben als ik het regelmatig zou doen?
(je kunt je deze vraag ook stellen als je geen werk hebt)
Lies realiseert zich dat het belangrijk voor haar is om met mensen samen te werken waar ze energie van krijgt, waarna ze ging zorgen dat ze daar invloed op kon uitoefenen. Haar neiging om altijd 'Ja' te zeggen op een verzoek van anderen tackelde ze door bedenktijd in te lassen met de vraag aan haarzelf of ze dit wel echt wilde. Zo kon ze er ook extra op letten dat een vraag van een ander niet haar probleem werd. Daar is ze zich op gaan focussen.
Het is wel belangrijk dat je datgene doet waar je ook invloed op hebt.
Bouw vervolgens reminders in op een dag om je eraan te herinneren wat je focus is. Het klinkt misschien gek, maar een uitstekende plek om je te helpen resetten door de dag heen is bij een bezoek aan het toilet. Daar zit je even rustig en kun je je afvragen: ben ik nog bezig vanuit mijn referentiepunt of ligt dat inmiddels buiten mijzelf? Haal diep adem en pak je focus terug. En laat jouw focus de meetlat zijn waarlangs je beslissingen en acties legt.
Voor nu alvast een heerlijke vakantie.En mocht ik je kunnen helpen om net als Lies je focus helder te krijgen dan hoor ik het graag.
Hartelijke groet,
Patricia Akkermans
Bron en inspiratie; Stephen Covey, de zeven eigenschappen van effectief leiderschap.
Een belofte aan jezelf
Er ontluikt altijd weer nieuw leven ook al lijkt het nog zo dor.
BLOND
Ritselend pampasgras
in stralende winterzon
fluistert alvast belofte
over zomergroen gewas
© Patricia Akkermans
Heb jij jezelf een belofte gedaan deze winter? Bijvoorbeeld om meer te genieten, om meer tijd voor jezelf te nemen, je zelf meer te waarderen, milder te zijn naar jezelf of om nu eindelijk eens dit of dat te gaan doen? Heb jij hoopvol in de toekomst gekeken en een beeld gezien van hoe het zou zijn als je de belofte aan jezelf waarmaakt?
En...heb je stappen gezet om dichterbij dat beeld te komen? Waar sta je nu?
Niet elk begin is vruchtbaar. Een belofte aan jezelf is als nieuw leven dat gekoesterd wil worden, dat aandacht en zorg nodig heeft. Het moet kunnen wortelen en hechten in jou, ruimte krijgen en in een goede bedding vallen.
Elk jaar krijgen we weer nieuwe kansen om nieuw leven in ons wakker te maken. Ook wij als mens zijn als een zaailing. De lente op haar hoogtepunt is een goede tijd om te zien wat geleefd wordt en wat geleefd wil worden in ons en door ons.
Tot een volgende keer.
Hartelijke groet,
Patricia