Patricia Akkermans

Praktijk natuurgeneeskunde - Nijmegen

01mar

Hoe vast zit jij met loslaten?

 

 

Moeite hebben met loslaten is een van de meest voorkomende onderwerpen die ik tegenkom zowel zakelijk als privé. Het kan over van alles gaan: loslaten van gedachten, situaties, gevoelens, mensen etcetera.

Leren loslaten is een wens bij veel van mijn studenten en klanten, men loopt er mee vast en wil het beter kunnen. Maar waarom zou je iets of iemand dan willen loslaten als het zoveel moeite kost?

Te vaak voelt niet los kunnen laten als onvrij , het is beklemmend, het zit gewoon niet lekker, soms lijd je ronduit aan dat wat je niet los kunt laten.

Toch is loslaten best goed te doen als je weet hoe het in jouw situatie zit met vasthouden! Ik heb al eens eerder een artikel geschreven over energetisch loslaten waarin het met name gaat over een ander mens loslaten.

Ik stel loslaten gelijk aan vertrouwen. Afhankelijk van het onderwerp kan het vertrouwen zijn in jezelf, in een ander, in het grotere geheel, in de goede afloop, vul maar aan. Wat zegt het over mijn gebrek aan vertrouwen als ik moeilijk los kan laten?

Niet los kunnen (of willen) laten is een vorm van vasthouden die gelijk staat aan controle willen houden en in wezen betekent dit dat je angstig bent. Voor wat eigenlijk? Voor verlies is vaak het antwoord en de onzekerheid voor wat daarna volgt.

Niet zo gek als je beseft dat we in een maatschappij leven die in grote mate uit is op het vermijden van onzekerheid. Ons leven is in hoge mate georganiseerd, gepland, geregeld en procedureel vastgelegd. We grijpen naar houvast, we stellen ons gerust met verzekeringen, met contracten, regels en afspraken.

Deze onzekerheidsvermijding werkt ook door in ons emotionele leven. Met onzekerheid leven voelt onaangenaam en vreemd, we kunnen dat slecht verduren. We voelen spanning voor het onbekende. We zijn bang en durven niet. We willen graag weten wat er komt en hoe het komt.

Het helpt om de situatie om te draaien naar jezelf: als je iets of iemand wilt vasthouden (wat gelijk staat aan niet willen loslaten), wat wil je dan in wezen krijgen of houden? Wat is de essentie van wat je wilt en kun je dan de vorm waarin het moet komen loslaten en ruimte maken voor waar het echt over gaat?

Bijvoorbeeld: als je het moeilijk vindt om een ander mens te vertrouwen (omdat misschien dat vertrouwen geschonden is) en je het daarom moeilijk vindt om de ander niet te controleren. Dan gaat het in wezen over angst. Misschien angst voor verlies. Waar gaat die angst voor verlies dan over? Misschien wel verlies van liefde, van verbinding, veiligheid of van waardigheid.  Wat is dan je onderliggende verlangen? Waar gaat het dan nu werkelijk om? Misschien juist om meer zelfvertrouwen te krijgen, om waardigheid te (her)vinden, om liefde voor jezelf te voelen waarvoor je je door niet los te kunnen laten juist afhankelijk hebt gemaakt van de ander. Hoe onvrij voelt dat?!

Je kunt hierin echt een keuze maken voor jezelf, door te zorgen dat je zelf aan je wezenlijke behoeften voldoet. Dat vraagt een bepaalde mate van emotionele volwassenheid. Als je herkent, erkent en zorgt voor waar het werkelijk over gaat, dan kun je dichter bij jezelf blijven en de ander of de situatie beter loslaten. Je voelt beter wat je wilt en kunt en neemt verantwoordelijkheid daarvoor. Dat gaat vaak niet van het ene op het andere moment, het is ook goed om hierover te sparren met vrienden of met een coach. Een ding staat vast, de weg naar binnen, naar (zelf)vertrouwen is echt de moeite waard! Zoals in dit filmpje prachtig in beweging wordt uitgebeeld.

 
Tot een volgende keer! Hartelijke groet, Patricia

 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!